Jak przyrządzić stek wieprzowy

Smakosze mięsa wiedzą dobrze, że solidna porcja steka nie tylko pobudzi nasze kubki smakowe, ale równocześnie dostarczy do organizmu wielu niezbędnych składników odżywczych i pomoże w budowaniu masy mięśniowej. Kluczem do sukcesu jest jednak jego przygotowanie. Nie może być on zbyt surowy, ani także zbyt mocno wysmażony. Co więcej niezbędne jest jego odpowiednie przyprawienie lub nawet zamarynowanie, byśmy mogli cieszyć się jego smakiem. Jak więc przyrządzić stek wieprzowy?

Co będzie nam potrzebne do przygotowania steku wieprzowego?

Zacznijmy od tego, że należy wybrać się na zakupy i skompletować listę niezbędnych składników. Skupmy się na tradycyjnym sposobie przyrządzania steku wołowego, który w polskich domach jest wyjątkowo popularny. Jest to stek wieprzowy przyrządzany wraz z cebulką i podawany w towarzystwie pysznych, młodych ziemniaków. Co zatem będzie nam potrzebne, by go przyrządzić? Oto lista składników:

  • świeży stek wieprzowy- najlepiej o wadze około 0,5 kilograma. Niezwykle ważne jest to, by mięso było różowe i niezbyt tłuste.
  • cebula- będziemy potrzebowali około 1 dużej cebuli białej lub dwie mniejsze sztuki
  • ziele angielskie- które nada potrawie niesamowitego aromatu, powinniśmy dodać około 3-4 ziarna.
  • pieprz- czarny zmielony, wówczas potrzebne nam będzie około 2 łyżeczki, jeśli zaś wybierzemy pieprz ziarnisty, potrzebne nam będzie kilka ziaren.
  • liść laurowy- najlepiej suszony, będzie nam potrzebna około 1 sztuka.
  • zioła prowansalskie- najlepiej suszone, będziemy potrzebować około 2 łyżeczki
  • sól- najlepiej drobnoziarnista
  • gałązki rozmarynu- około 2-3 najlepiej jeśli będzie to świeży rozmaryn
  • olej do smażenia
  • ziemniaki- około 4 duże, lub więcej jeśli są one mniejsze

W jaki sposób przyrządzamy stek wieprzowy z cebulką i ziemniakami?

Na samym wstępie mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Steki powinny mieć około 4-5 centymetrów grubości. Jeśli więc zajdzie taka potrzeba, możemy przekroić mięso na kilka mniejszych części. Kolejno najlepiej zmiękczyć mięso tłuczkiem. Pamiętajmy, żeby uprzednio przed rozbijaniem przykryć mięso folią spożywczą, by go zbytnio nie uszkodzić. Następnie każdy z kawałku dokładnie smarujemy przyprawami. W tym celu używamy soli, pieprzu, a także ziół prowansalskich. Zadbajmy o to, by plastry mięsa były dokładnie pokryte mieszanką z każdej strony. W tym czasie na patelni możemy rozpocząć rozgrzewać olej, a mięso powinno nasiąknąć przyprawami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy steki z obu stron po około 2-3 minuty, do momentu aż lekko się przyrumieni. Kroimy cebulę w plastry i dodajemy również na patelnie. W tym momencie dodajemy również pieprz, ziele angielskie i listek laurowy, a po kilku chwilach również gałązki rozmarynu. Kolejno możemy zmniejszyć ogień i smażyć w dalszym ciągu mięso, aż do miękkości, bądź pożądanego stopnia wysmażenia. Cebula powinna puścić soki, więc jeśli zależy nam na dobrze wysmażonym steku, warto na patelnię dodać odrobinę gorącej wody, a następnie przykryć patelnie pokrywą i lekko poddusić mięso. Danie serujemy z ziemniakami z wody delikatnie osolonymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here