Jak ugotować szparagi?

Sezon na szparagi, to czas, w którym chcieli byśmy jak najwięcej podjeść sobie tych królewskich warzyw. Niestety wielu z nas już na starcie przygotowań napotyka się na przeszkody, wynikające z niewiedzy prawidłowego gotowania szparagów. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów, ale do każdego z nich musimy je najpierw ugotować.

Tak naprawdę sekret pysznych szparagów tkwi już w samym ich wyborze

Tak naprawdę sekret pysznych szparagów tkwi już w samym ich wyborzeW miejscu, w którym kupujemy szparagi, powinny one stać we wodzie. Końcówki muszą być cały czas wilgotne, nie mogą być przesuszone. Wybieramy szparagi jędrne i sprężyste, o grubości mniej więcej 1 centymetra. Nie kupujmy zbyt cienkich szparagów, gdyż po obraniu, niewiele z nich zostanie. Białe szparagi obieramy od główki ku dołowi, odcinamy drewnianą końcówkę szparaga. Im bliżej główki, tym cieniej ściągamy skórkę. Do obierania możemy użyć obieraczki do warzyw lub małego nożyka bez ząbków, za to z ostrym ostrzem. Obieramy je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Jeśli chodzi o szparagi zielone, warto pamiętać, że one nie wymagają obierania, jedynie musimy obciąć twarde końcówki. Musimy pamiętać, że szparagów nie możemy przechowywać dłużej niż 3 dni. Jednak jeśli nie będziemy przyrządzać ich zaraz po zakupie, musimy ich końce owinąć w mokrą ściereczkę i niezwłocznie włożyć do lodówki. Gdy już posiadamy wiedzę jakie szparagi wybrać i jak przygotować je do obróbki termicznej, pozostaje tylko dowiedzieć się jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

Szparagi zawsze powinny być gotowane w wąskim, wysokim, specjalnie przeznaczonym do tego garnku, w pozycji stojącej. Główki natomiast muszą wystawać poza linię wody, gdyż są one najdelikatniejsze z całego szparaga i doskonale dojdą w parze wodnej. Woda, w której gotujemy szparagi powinna być osolona z dodatkiem szczypty cukru. Jeśli chcemy uzyskać lepszy smak, możemy do gotowania dodać trochę masła. Aby szparagi gotowały się równomiernie, możemy także delikatnie je związać. W ostateczności możemy gotować je na leżąco. Zielone szparagi gotujemy około 10 minut,a białe około 15 minut pod przykryciem. Czas gotowania musimy na bieżąco kontrolować, gdyż wszystko zależy od ich grubości. Miękkość szparaga najlepiej sprawdzić widelcem. Ugotowane powinny być miękkie, ale nie mają prawa się rozpadać. Bardzo ważną rzeczą jest, aby pamiętać o tym, że nie solimy szparagów białych. Gotowe możemy podać w formie zupy, dodatku do mięsa czy też zawinięte w szynce.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here