Jak zrobić kotlety mielone?

Większość ludzi uwielbia kuchnię polską. Istnieje wiele potraw naszego regionu, które mogą poszczycić się wyśmienitym smakiem. Jedne są prostsze inne trudniejsze do przyrządzenia. Wiele z nich na stałe zagościło w menu restauracyjnych oraz barowych. Są takie, które na co dzień są przygotowywane, na obiad w naszych domach. Głównymi potrawami kuchni polskiej są: pierogi, bigos, kotlet schabowy, kotlet mielony, barszcz czerwony, rosół, żurek itp. Do bardzo specyficznych potraw należą flaczki, ogórki kiszone czy kapusta kiszona. Kuchnia polska ma także typowe dla niej smaki. Królują takie jak słony, lekko fermentowany, kiszony. Głównym smakiem polskim jest akcent korzenny uzyskiwany w szczególności z warzyw.

Jak zrobić kotlety mielone?

Jak zrobić kotlety mielone?Wśród popularnych polskich dań znajduje się tak lubiany przez nas kotlet mielony. Jak zrobić kotlety mielone? Jest to bardzo prosty i szybki przysmak. Do sporządzenia ich potrzebujemy mięso mielone. Wybieramy rodzaj mięsa według własnych upodobań. Może to być mięso wołowe, wieprzowo –wołowe lub drobiowe. Wkładamy je do miski, gdzie dodajemy także jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Wiele osób dodaje do środka posiekaną cebulę. Kotlety możemy wzbogacić także pieczarkami. Posiekane grzyby dodajemy do mieszanki lub podsmażone kładziemy na gotowe już kotlety. Jeśli chcemy, aby nasze kotlety były bardziej pulchne i soczyste nasączamy czerstwą bułkę w mleku. Tak namoczone pieczywo odsączamy i dodajemy do reszty składników. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą, a następnie formujemy kotlety w owalnym kaszlcie. Gotowego klopsa obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia się kotletów. Jeśli chcemy, aby nasza potrawa była soczysta po usmażeniu dusimy ją przez parę minut pod przykryciem. Gdy mielone są gotowe, odkładamy je na chwilę na ręcznik papierowy, w celu odsączenia tłuszczu.

Tak usmażone mięso można podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszą

Idealnie do tego zestawu pasuje kapusta zasmażana, buraczki lub mizeria. Dzięki takim potrawom jak kotlety mielone, możemy poszczycić się wyjątkowym smakiem naszej narodowej kuchni. Jest to potrawa, która często gości na stolach Polaków. Jest smaczna, niedroga, prosta i szybka w przyrządzeniu. Osoby, które nie czują się najlepiej w gotowaniu na pewno świetnie poradzą sobie z przygotowaniem tego dania. Różnorodność dodatków, które pasują do mielonego sprawia, że ich smak nigdy się nie nudzi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here