Jak zrobić owsiankę

Jak zrobić owsiankę? Sposobów jest kilka, ale na szczęście wszystkie łatwe. Niezależnie od tego jaki sposób przygotowania swojego śniadania wybierzecie, należy pamiętać o dwóch podstawowych zasadach. po pierwsze nie używajmy płatków błyskawicznych, tylko takich, które wymagają gotowania. Płatki błyskawiczne nie są produktem w pełni naturalnym. po drugie należy pamiętać, że mocno rozgotowane płatki – zarówno owsiane, jak i żytnie czy jaglane, mają wyższy Indeks Glikemiczny niż płatki ugotowane na pół twardo. To ważna informacja dla wszystkich dbających o linię. Płatki owsiane możemy gotować albo na wodzie albo na mleku – krowim bądź roślinnym.

Jak zrobić owsiankę w podstawowej wersji?

Płatki owsiane zalewamy wodą , odrobinę ponad linię płatków, doprowadzamy do wrzenia, lekko mieszając , ponieważ płatki bardzo szybko wchłaniają wodę i mogą przywierać do dna garnka. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę soli, i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, do lekkiego zmięknięcia płatków i wsiąknięcia w nie całego płynu. Tak samo postępujemy wybierając wersję płatków na mleku. Można też zrobić miks – połowa wody, połowa mleka. Smak nadal pozostanie bardzo dobry dla fanów mlecznych śniadań, jednak laktozy i kalorii będzie w naszej owsiance znacznie mniej.

Owsianka zalewana

Owsianka zalewanaInną wersją owsianki jest owsianka zalewana – odmierzoną porcję płatków owsianych, samych bądź z bakaliami typu orzechy, pestki, nasiona zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą tak, by płyn przykrył płatki, przykrywamy naczynie i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano otrzymamy pełnowartościową owsiankę z miękkimi płatkami. Jeśli chcemy ją zjeść na ciepło możemy odgrzać śniadanie w kuchence mikrofalowej albo dodać odrobinę ciepłego płynu. Pamiętajcie, że owsianka to dzisiaj trochę nazwa zwyczajowa, ponieważ współczesna, pożywna owsianka wcale nie musi być z owsa. Płatki orkiszowe, żytnie, jaglane, gryczane, o orzechowym posmaku.

Dodatki? Jest ich tyle, że dla najbardziej wybrednego podniebienia znajdzie się smakowita wersja naszego owsianego śniadania. Świeże owoce – wspaniale smakuje soczysta gruszka, banan pokrojony w kostkę, borówki amerykańskie, kawałeczki mango. Urozmaiceniem może być także dodatek jogurtu naturalnego.
Owsianka w wersji chrupiącej to dodatek orzechów, migdałów, rodzynek, prażonego słonecznika. Dla kochających słodkości – dosładzanie odrobiną miodu, ksylitolem, stewią bądź syropem klonowym nie zaszkodzi naszemu organizmowi, ale nie przesadzajmy z ilością.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here