Lecytyna rzepakowa

Organizm człowieka do właściwego funkcjonowania potrzebuje wielu różnorodnych składników. Większość z nich dostarczamy naturalnie, razem z pokarmem. Zbilansowana dieta ma więc w tym przypadku ogromne znaczenie. Jedną z takich substancji jest chociażby lecytyna. W jaki sposób możemy ją dostarczyć do organizmu?

Lecytyna – co musisz o niej wiedzieć?

Substancję tę tworzą związki o charakterze lipidowym. Będą to więc fosfolipidy, glikolipidy, woda, węglowodany, a także trójglicerydy. Rola lecytyny w naszym organizmie jest bardzo duża. Przede wszystkim jest ona składnikiem budulcowym każdej komórki ciała. Znajdziemy ją także w błonach komórkowych, tkankach mózgu oraz otoczkach mielinowych układu nerwowego. Lecytyna może także pomóc utrzymywać koncentrację i sprawność umysłową. Szczególnie o niej powinni pamiętać uczniowie, studenci, a także osoby pracujące umysłowo. Poleca się ją także osobom starszym. Kuracja lecytyną musi być jednak długotrwała i trwać przynajmniej trzy miesiące.

Lecytyna – jak wpływa na narządy człowieka?

Poprawa pracy mózgu nie jest jednak jedynym zadaniem lecytyny. Substancja ta wpływa bowiem korzystnie także na naszą wątrobę. Skutecznie bowiem ją odtłuszcza i stabilizuje jej pracę. Dzięki temu możemy uniknąć takich problemów jak kamienie żółciowe czy miażdżyca. Lecytyna pomaga także ograniczyć skutki uboczne depresji, co jest zasługą choliny. Gdzie więc możemy znaleźć tę substancję? Głównym źródłem lecytyny są zielone warzywa. Z racji, że 30% jej zawartości to oleje, to właściwości tej substancji będą zależne od rośliny, z której została pozyskana. I tak lecytyna słonecznikowa i sojowa będzie zawierała więcej kwasów omega-6. Lecytyna rzepakowa z kolei będzie bogatsza w kwasy omega-3, które dla człowieka są niezwykle pożyteczne. Dbają one bowiem o prawidłową pracę organizmu. Wiedza ta jest więc niezwykle przydatna. Odmiana rzepakowa jest uważana za najlepsze źródło lecytyny.

Lecytyna rzepakowa a przemysł spożywczy

Substancja została także dostrzeżona przez przemysł spożywczy. Jest ważnym składnikiem wielu produktów. Dodanie jej do chleba pozwala uzyskać miękką skórkę. Cukiernicy korzystają z niej, by poprawić konsystencję ciasta oraz wydłużyć jego świeżość. Lecytyna rzepakowa jest także wykorzystywana do produkcji makaronu, czekolad, czy produktów instant. Pozwala ona obniżyć koszty produkcji przy jednoczesnej poprawie ich trwałości. Dostarcza ją wielu dystrybutorów. Na tej stronie znajdziesz jednego z nich https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Na etykietach produktów lecytyna rzepakowa oznaczona jest symbolem E322. Jak widać, dodatkowa suplementacja tą substancją wcale nie musi okazać się konieczna. Jesteśmy bowiem w stanie w sposób naturalny zapewnić organizmowi dobową dawkę, która wynosi zaledwie 2,5 g. Jeśli jednak chcemy korzystać z dostępnych suplementów, to lepiej skonsultować to z lekarzem. Przedawkowanie lecytyny może bowiem wywołać problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, zanim zaczniemy modyfikować naszą dietę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here