Witamina C, znana również pod nazwą kwas askorbinowy jest jedną z najważniejszych witamin, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ten związek antyoksydacyjny skutecznie neutralizuje wolne rodniki, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz ogranicza rozwój wielu schorzeń przewlekłych. Co więcej witamina C jest potrzebna do procesu syntezy kolagenu. Dzięki temu wspomaga też układ odpornościowy, odgrywa istotną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym. Jaka jest rola tej witaminy w organizmie? Gdzie występuje? Co w przypadku niedoboru witaminy C? Sprawdźmy to!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/witamina-c-rola-w-organizmie-objawy-niedoboru-i-nadmiaru-zrodla-w-diecie/
Jaką rolę pełni witamina C w organizmie?
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C u osoby dorosłej to około 90 mg dla mężczyzny i 75 mg dla kobiety. Ilość ta bez problemu może być dostarczona z dietą. Witamina C jest obecna w procesie syntezy kolagenu, przez co przyczynia się do utrzymania skóry W zdrowym stanie. Co więcej wspomaga gojenie się ran, zapewnia elastyczność i szczelność ścian naczyń krwionośnych. Witamina c neutralizuje wolne rodniki w mózgu, wykazuje działania neuroprotekcyjne, minimalizuje ryzyko rozwoju chorób takich jak Alzheimer czy choroba Parkinsona. Innymi istotnymi rolami witaminy C jest wspomaganie wchłanianie się żelaza z przewodu pokarmowego, uczestnictwo w biosyntezie kareniny oraz normalizowanie poziomu glukozy we krwi.
Źródło witaminy C
Tak jak na pisaliśmy wcześniej, zapotrzebowanie na witaminę C może być bez problemu dostarczone wraz z dietą. Najbogatszymi źródłami witaminy C w produktach żywnościowych są:
- czarna porzeczka,
- cytrusy,
- natka pietruszki,
- kalarepa,
- brokuły,
- truskawki,
- owoce dzikiej róży,
- ziemniaki.
Witamina C występuje również we wielu owocach i warzywach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego – nabiał, mięso i ryby.
Co w przypadku niedoboru witaminy C?
Zbyt niski poziom witaminy C w organizmie objawia się postacią spowolnienia gojenia się ran, łatwego powstawania siniaków i krwawień, kruchość i ścian naczyń krwionośnych oraz bólów mięśni i stawów. Pojawiają się również dolegliwości takie jak:
- osłabienie,
- pogorszenie odporności,
- stany zapalne błon śluzowych,
- osłabienie kości i rozwój osteoporozy.
Może zwiększyć się również ryzyko nadciśnienia i innych chorób układu krążenia, w tym też nowotworów.
Zobacz też: http://www.rajnet.pl/jaka-jest-rola-cynku-w-organizmie/