Gotowanie warzyw czy mięsa przy użyciu gorącej pary wodnej to jeden z najprostszych sposobów na zdrowe żywienie. Ta metoda obróbki termicznej umożliwia rezygnację ze smażenia, a więc znacznie ogranicza ilość spożywanego tłuszczu. Co więcej, podczas gotowania na parze produkty nie tracą tak wielu składników odżywczych, jak przy obróbce w wodzie czy na patelni.
Jak gotować na parze? Najpopularniejsze metody
Czytasz przepis, którego autor zaleca ugotowanie na parze konkretnych składników – ale nie objaśnił, jak to zrobić? Spokojnie, to naprawdę proste! Możliwości są dwie: możesz skorzystać z garnka, sitka oraz przykrywki lub dedykowanego urządzenia o nazwie parowar. W pierwszej wersji wystarczy, że zagotujesz wodę w garnku i ułożysz na nim sitko (wody powinno być tyle, by sito jej nie dotykało). Na sito wyłóż produkt, który chcesz ugotować, przykryj go szczelnie pokrywką – i podgrzewaj na parze do miękkości.
Parowar to jednak znacznie lepsza inwestycja. Umożliwia gotowanie na parze wielu produktów jednocześnie; składa się z kilku poziomów, a każdy z nich jest osobnym miejscem na konkretną grupę produktów. Na samym dole układa się te, które wymagają mocniejszej obróbki (jak mięso), a na samej górze te, które gotują się krócej (jak brokuły). Dzięki temu można przygotować cały obiad naraz. W przypadku sitka konieczne byłoby zastosowanie kilku garnków i kilku sit.
Jak gotować na parze? Najważniejsze informacje
Bez względu na to, czy chcesz skorzystać z parowaru, czy będziesz gotować na garnku, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Dzięki nim przygotowane produkty będą smaczne, dobrze się ugotują i pozostaną zdrowe:
- Dziel produkty na równe części – jednoczesne gotowanie bardzo dużych i bardzo małych różyczek kalafiora czy kawałków ziemniaków sprawi, że jedna część może być niedogotowana, a druga rozgotowana.
- Nie dodawaj tłuszczu! – aby przyswoić odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy, możesz dodać nieprzetworzoną termicznie oliwę z oliwek do już przygotowanego posiłku (polej z góry).
- Nie dodawaj soli – dopraw nią danie już po ugotowaniu produktów na parze.
- Użyj pergaminu do gotowania ryb lub innego mięsa – dzięki temu będzie bardziej soczyste.
- Zamiast wody możesz użyć bulionu – warzywnego, zwierzęcego lub grzybowego. Dzięki temu uwalniana para nasyci przygotowywane potrawy jego aromatem, podkreślając ich smak. To bardzo prosta i wyjątkowo ciekawa metoda na to, jak smacznie gotować na parze.
Co można gotować na parze? Lista produktów
Najkrótszą odpowiedzią na to pytanie jest: wszystko. Kasze, ryże, mięsa, kotlety sojowe, warzywa, owoce – wszystkie produkty, które nadają się do gotowania w ogóle, nadają się do gotowania z użyciem pary. By jednak nieco ułatwić pracę, wskazujemy przykładową listę tego, co można gotować na parze wraz ze średnimi czasami przygotowania:
- Świeże mięso:
- parówki – 5-8 min
- udka z kurczaka – 35 min
- pierś z kurczaka – 15 min
- filety wieprzowe – 40 min
- filety rybne – 10 min
- krewetki – 5 min
- ryba w całości – 25 min
- Świeże warzywa:
- szparagi – 17 min
- brokuły – 20 min
- kalafior – 20 min
- cukinia – 15 min
- kolba kukurydzy – 40 min
- Świeże owoce:
- jabłka – 15 min
- gruszki – 20 min
- banany – 10 min
- Ryż i makaron:
- długoziarnisty – 30 min
- basmati – 30 min
- spaghetti – 23 min
- Nabiał:
- jajka – 12 min na twardo, 6 min na miękko.
Obróbka produktów na parze to nie tylko bardzo zdrowy, ale przede wszystkim prosty sposób przygotowywania posiłków. Koniecznie spróbuj sam i poczuj różnicę!