Jak gotować na parze

Gotowanie warzyw czy mięsa przy użyciu gorącej pary wodnej to jeden z najprostszych sposobów na zdrowe żywienie. Ta metoda obróbki termicznej umożliwia rezygnację ze smażenia, a więc znacznie ogranicza ilość spożywanego tłuszczu. Co więcej, podczas gotowania na parze produkty nie tracą tak wielu składników odżywczych, jak przy obróbce w wodzie czy na patelni.

Jak gotować na parze? Najpopularniejsze metody

Czytasz przepis, którego autor zaleca ugotowanie na parze konkretnych składników – ale nie objaśnił, jak to zrobić? Spokojnie, to naprawdę proste! Możliwości są dwie: możesz skorzystać z garnka, sitka oraz przykrywki lub dedykowanego urządzenia o nazwie parowar. W pierwszej wersji wystarczy, że zagotujesz wodę w garnku i ułożysz na nim sitko (wody powinno być tyle, by sito jej nie dotykało). Na sito wyłóż produkt, który chcesz ugotować, przykryj go szczelnie pokrywką – i podgrzewaj na parze do miękkości.

Parowar to jednak znacznie lepsza inwestycja. Umożliwia gotowanie na parze wielu produktów jednocześnie; składa się z kilku poziomów, a każdy z nich jest osobnym miejscem na konkretną grupę produktów. Na samym dole układa się te, które wymagają mocniejszej obróbki (jak mięso), a na samej górze te, które gotują się krócej (jak brokuły). Dzięki temu można przygotować cały obiad naraz. W przypadku sitka konieczne byłoby zastosowanie kilku garnków i kilku sit.

Jak gotować na parze? Najważniejsze informacje

Bez względu na to, czy chcesz skorzystać z parowaru, czy będziesz gotować na garnku, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Dzięki nim przygotowane produkty będą smaczne, dobrze się ugotują i pozostaną zdrowe:

  • Dziel produkty na równe części – jednoczesne gotowanie bardzo dużych i bardzo małych różyczek kalafiora czy kawałków ziemniaków sprawi, że jedna część może być niedogotowana, a druga rozgotowana.
  • Nie dodawaj tłuszczu! – aby przyswoić odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy, możesz dodać nieprzetworzoną termicznie oliwę z oliwek do już przygotowanego posiłku (polej z góry).
  • Nie dodawaj soli – dopraw nią danie już po ugotowaniu produktów na parze.
  • Użyj pergaminu do gotowania ryb lub innego mięsa – dzięki temu będzie bardziej soczyste.
  • Zamiast wody możesz użyć bulionu – warzywnego, zwierzęcego lub grzybowego. Dzięki temu uwalniana para nasyci przygotowywane potrawy jego aromatem, podkreślając ich smak. To bardzo prosta i wyjątkowo ciekawa metoda na to, jak smacznie gotować na parze.

Co można gotować na parze? Lista produktów

Najkrótszą odpowiedzią na to pytanie jest: wszystko. Kasze, ryże, mięsa, kotlety sojowe, warzywa, owoce – wszystkie produkty, które nadają się do gotowania w ogóle, nadają się do gotowania z użyciem pary. By jednak nieco ułatwić pracę, wskazujemy przykładową listę tego, co można gotować na parze wraz ze średnimi czasami przygotowania:

  • Świeże mięso:
    • parówki – 5-8 min
    • udka z kurczaka – 35 min
    • pierś z kurczaka – 15 min
    • filety wieprzowe – 40 min
    • filety rybne – 10 min
    • krewetki – 5 min
    • ryba w całości – 25 min
  • Świeże warzywa:
    • szparagi – 17 min
    • brokuły – 20 min
    • kalafior – 20 min
    • cukinia – 15 min
    • kolba kukurydzy – 40 min
  • Świeże owoce:
    • jabłka – 15 min
    • gruszki – 20 min
    • banany – 10 min
  • Ryż i makaron:
    • długoziarnisty – 30 min
    • basmati – 30 min
    • spaghetti – 23 min
  • Nabiał:
    • jajka – 12 min na twardo, 6 min na miękko.

Obróbka produktów na parze to nie tylko bardzo zdrowy, ale przede wszystkim prosty sposób przygotowywania posiłków. Koniecznie spróbuj sam i poczuj różnicę!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here