Charakterystyka oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni zaczyna mieć coraz większe znaczenie wśród całej gamy produktów spożywczych o działaniu prozdrowotnym. Co ciekawe nie był on do tej pory powszechnie wykorzystywany w kuchni. Widać jednak wyraźną zmianę w tej kwestii. Z pewnością włączenie oleju z dyni do diety to bardzo dobry pomysł. Dlaczego? O tym opowiemy w dzisiejszym artykule. Skupimy się przede wszystkim na odpowiedzi na pytania:

  • Jak powstaje olej z dyni tłoczony na zimno?
  • Jakie składniki zawiera olej z pestek dyni?
  • Kiedy warto stosować olej z pestek dyni?

Odpowiedzi na te pytania z pewnością przekonają Cię, że warto włączyć olej z pestek dyni do swojej diety.

Jak powstaje olej z dyni tłoczony na zimno?

Kluczowym elementem produkcji oleju z pestek dyni jest proces tłoczenia. W celu zachowania wszystkich walorów odżywczych olej musi być tłoczony w niskiej temperaturze. To powoduje, że na dnie butelki pozostaje charakterystyczny osad. Nie jest on wadą, a raczej potwierdzeniem, że produkcja oleju przebiegała w optymalnych warunkach.

W procesie produkcyjnym bardzo ważny jest także dobór wysokiej jakości nasion. Materiał do produkcji oleju powinien być pozyskany z certyfikowanych upraw i przejść rygorystyczną kontrolę jakości.

Jakie składniki zawiera olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni ma liczne właściwości prozdrowotne. O nich jednak napiszemy nieco później. Teraz skupimy się na wartościowych elementach, które możesz znaleźć w składzie oleju. W pierwszej kolejności warto wymienić witaminy i mikroelementy. W oleju z pestek dyni występują witaminy z grupy B oraz A, E i C. Ponadto olej z dyni jest wartościowym źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu, selenu, jodu, cynku, sodu i fosforu. Dodatkowo produkt jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

W oleju dyniowym znajdują się także beta-fitosterole, które mają pozytywny wpływ na dolegliwości gruczołu krokowego.

Kiedy warto stosować olej z pestek dyni?

Olej dyniowy tłoczony na zimno cechuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Stanowi on doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Na uwagę zasługuje bardzo ładny zapach oleju oraz jego orzechowy posmak. Olej dyniowy możesz stosować jako dodatek do surówek, sałatek oraz pełnoziarnistego pieczywa. Olej z pestek dyni warto dodawać do zup-kremów. Co ciekawe olej dyniowy świetnie podkreśla smak deserów.

Stosując regularnie olej z pestek dyni, możesz przyspieszyć metabolizm swojego organizmu. Ponadto olej pomaga skutecznie walczyć z zaparciami. Specjaliści zalecają stosowanie oleju z dyni w przypadku problemów trawiennych i nadwagi. Ponadto produkt wykazuje także działanie odtruwające.

W oleju z pestek dyni znajdują się fitosterole, których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Olej z pestek dyni redukuje wchłanialność cholesterolu, który znajduje się w potrawach.

Spożywanie oleju z dyni tłoczonego na zimno ma pozytywny wpływ na włosy oraz skórę twarzy. Pozwala skutecznie walczyć z trądzikiem, rozstępami oraz łysieniem. Olej z pestek dyni może być także stosowany u osób ze schorzeniami prostaty, zaburzeniami potencji, a także cierpiących na chorobę Hashimito.

Teraz już dostrzegasz zalety oleju dyniowego tłoczonego na zimno? W takim razie musisz koniecznie zajrzeć do sklepu Oleoteka. Znajdziesz tam szeroki wybór olejów tłoczonych na zimno. Dzięki włączeniu ich do diety bardzo szybko dostrzeżesz pozytywny wpływ, jaki mają na Twój organizm.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here