jak zrobić czekoladę

Desery z czekoladą to jedne z najbardziej lubianych słodkości pod słońcem. Któż potrafi się oprzeć pysznej, rozpływającej się w ustach czekoladzie, o intensywnych aromacie kakao? Chyba nie ma takiej osoby. Tym bardziej, że czekolada występuje w naprawdę wielu osłonach- od bardzo charakternej, ciemnej, głębokie w smaku, gorzkiej tabliczki z zawrotną zawartością kakao, aż do delikatnej i jedwabistej, pełnej słodyczy czekolady pełno mlecznej.

Czekoladę można wykorzystać w naszej kuchni w wiele sposobów. Powstaną z niej aromatyczne musy i puddingi, intensywne w smaku trufle, piękne, apetyczne torty, chrupiące ciasteczka. Niektórzy z nas pamiętają też czasy, kiedy czekoladę robiło się w domu, gdyż kupno prawdziwej tabliczki było cudem. A nie ma nic gorszego niż wyroby czekoladopodobne, które mają konsystencję mydła.

Jak zrobić czekoladę samemu?

Przepis jest bardzo prosty. Być może dziś, w czasach kiedy sklepowe półki wprost uginają się pod ciężarem różnorodnych gatunków czekolad i innych słodkości z kakao, może się wydawać zbędne, ale warto pokazać naszym dzieciakom, słodycze z naszego dzieciństwa. A i samemu przyjemnie jest wrócić do tego wspaniałego, charakterystycznego smaku sprzed lat.

Jak zrobić czekoladę samemu?Dziś możemy nasz blok czekoladowy wzbogacić o produkty, o których w zeszłym stuleciu można było jedynie pomarzyć. Do przyrządzenia domowego bloku potrzebne jest gorzkie, naturalne kakao, tłuste mleko, cukier, margaryna bądź masło, mleko w proszku. Wszystkie składniki poza ostatnim topimy na małym ogniu, aż do uzyskania płynnej, aksamitnej konsystencji. Następnie zdejmujemy całość z palnika i tu rozpoczyna się prawdziwa zabawa. Połączenie kakaowej masy z dużą ilością mleka w proszku wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać, potrzeba to całkiem sporo siły i zaangażowania.

Mleka musi być naprawę dużo, inaczej nasz blok nie będzie wystarczająco kruchy

A chodzi właśnie o tę kruchość i łamliwość. Nasze babcie i mamy dodawały do takiej masy pokruszone herbatniki i wafle typu andrut. Ale dziś można śmiało eksperymentować z dodatkami smakowymi. Blok będzie dobrze smakował np. z suszonymi owocami, bakaliami, wanilią, czy masłem orzechowym. Można też dodać do niego dmuchany ryż, patki kukurydziane, czy wiórki kokosowe. Za każdym razem otrzymamy zupełnie smak. Kiedy masa jest jeszcze ciepła można pokroić ją na małe prostokąty i serwować w formie batoników oblanych mleczną lub białą czekoladą.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here