Jak zrobić grzanki?

Czasami chcemy nieco urozmaicić nudne codzienne obiady. Kiedy rodzina zaczyna narzekać na monotonnie i powtarzalność w kuchni, to znak, że jak najszybciej należy coś zmienić. Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Przed wszystkim warto zastanowić się nad wprowadzeniem do menu czegoś nowego, nieoczywistego i zaskakującego.

Grzanki są świetnym sposobem na podbicie smaku bardzo wielu potraw. Można je podawać na różne sposoby, jako dodatek do warzywnych sałatek, pożywnych kremowych zup, mięsnych sosów. Grzanki mogą mieć postać małych kwadracików o złocistym kolorze, które wrzuca się bezpośrednio do zupy, lub dużych, tradycyjnych podpieczonych kromek chleba lub innego pieczywa, którymi zagryzamy nasz obiad.

Jak zrobić grzanki?

Jak zrobić grzanki?Grzanki można przygotować w zasadzie z każdego rodzaju pieczywa. Najbardziej delikatne, miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz otrzymamy z jasnego chleba, lub lekkich pszennych bułek.Ale bardzo dobrze smakują tez grzanki z pieczywa pełnoziarnistego czy ciemnego, ciężkiego pieczywa razowego. Wszystko tu zależy od naszych upodobań. Przepis na to, jak zrobić grzanki idealne, jest dość prosty. Można go też łatwo modyfikować w zależności od potrzeb.

Małe, zgrabne grzaneczki najlepiej robi się z czerstwego, pszennego chleba. Chleb trzeba pokroić na niewielkie kwadraciki i podsmażać partiami na malej ilości oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Grzanki potrzebują zaledwie paru minut na zrumienienie, ale trzeba im zapewnić odpowiednią przestrzeń, aby smażyły się równomiernie z każdej strony.

Większe kromki również można przygotować na patelni, ale znacznie szybciej zrobimy to w piekarniku

Kromeczki smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy sola i pieprzem, można też dodać do nich odrobinę innych ziół i przypraw. Będą się piekły ok 15- 20 minut. Bardzo często tego typu grzanki serwuje się z serem lub masłem ziołowym. Są wówczas o wiele bardziej aromatyczne i zdecydowanie bardziej smakowite. Wystarczy pod koniec pieczenia posypać złociste kromki tartym, dobrym żółtym serem. Masło ziołowe również dodajemy pod koniec, bo bardzo szybko się przypala.

Jeszcze innym sposobem na grzanki jest ich grillowanie na patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku. Takie pieczywo jest bardzo smaczne i wygląda zachęcająco dzięki charakterystycznemu wzorkowi. Grzanki można cienko posmarować sosem pesto. Będą świetnie pasowały do dań typu śródziemnomorskiego. Grzanki idealnie smakują z rozmaitymi sałatkami np. grecką.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here