Każda gospodyni zapraszając gości stara się im zaprezentować swoje kulinarne umiejętności. Doskonałą okazją ku temu jest przygotowanie pysznego obiadu oraz dobrego ciasta. Jednak deserem, który wybitnie pokaże jaki poziom umiejętności cukierniczych reprezentuje gospodyni jest domowy tort. Przygotowując się do tego zadania warto pomyśleć jak zrobić tort.

Jak zrobić tort?

Jak zrobić tortPomocne okażą się tu książki kuchenne oraz porady prezentowane przez blogi kulinarne, które zawierają bardzo wiele porad na temat – jak zrobić tort. Zastanawiając się jak zrobić tort, należy zacząć od poszukiwania przepisu na dobry biszkopt. Przystępując do wykonywania ciasta należy pamiętać o kilku ważnych detalach. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Po dodaniu mąki do masy jajecznej, nie można jej już mieszać mikserem. Trzeba to zrobić ręcznie, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Czynności te napowietrzą masę i spowodują, że biszkopt pięknie wyrośnie. Kolejna rada z cyklu jak zrobić tort, to – uważaj na temperaturę pieczenia. Nie może być za wysoka, najlepiej ustawić piekarnik na temperaturę 170-175 stopni. Biszkopt pieczemy 25-30 minut. Osoby zastanawiające się jak zrobić tort, powinny pamiętać, że podczas pieczenia biszkopta nie należy otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasta uchylamy lekko wieko piekarnika i czekamy kilka minut aż ostygnie. Dopiero potem możemy wyjąć biszkopt. Takie postępowanie sprawi, że biszkopt nie opadnie za bardzo. Dobrze upieczony biszkopt, wyrośnięty, mięciutki – to efekt zastosowania się do wszystkich porad kulinarnych publikacji pod tytułem: jak zrobić tort. Dobry biszkopt to tylko połowa sukcesu. Teraz czas na krem, którym przełożymy biszkopt.

Jak zrobić masę tortową?

Przepisy zawierające porady jak zrobić tort posiadają mnóstwo ciekawych pomysłów na smaczną, wykwintną masę. Mamy do wyboru masy śmietanowe, czekoladowe, kakaowe, owocowe, orzechowe, pistacjowe…można wyliczać bez końca. Po wykonaniu masy i przekrojeniu biszkopta na kilka placków przystępujemy do ich przełożenia. Cukiernicy opowiadający o tym, jak zrobić tort przypomną nam o konieczności nasączenia placków. Czynność ta spowoduje, że tort nie będzie suchy. Po nasączeniu placków zimną kawą lub herbatą i przełożeniu ich masą pozostała najprzyjemniejsza czynność – dekorowanie tortu. Pole do popisu w tej dziedzinie mamy ogromne. Sklepowe półki ze słodyczami i zdobieniami cukierniczymi z pewnością zainspirują osoby myślące o tym jak zrobić tort.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here